perjantai 25. toukokuuta 2018

Kelan vammaistuki ja sen hakeminen


Crohnin tautiin liittyen meille kerrottiin, että olemme oikeutettuja Kelan vammaistukeen. Kelan vammaistuessa on kolme suuruusluokkaa: perusvammaistuki n. 92 euroa, korotettu vammaistuki n. 215 euroa ja ylin vammaistuki muistaakseni n. 400 euroa. Näistä ei enää vähennetä mitään, vaan summat ovat saatavia summia. 

Korotettua vammaistukea saadaksemme lapsen kuntoutus- ja vaippakulujen sekä puolison palkanmenetyskulujen olisi tullut olla yhteensä yli 2500 euroa vuodessa sekä hoidon käytännössä olla ympärivuorokautista. Niinhän hoito Crohnin taudissa onkin, etenkin pienen lapsen kohdalla – vointia on seurattava, huoli on ympärivuorokautista, lääkityksestä on myös huolehdittava ja akuutissa vaiheessa elämä sijaitsee wc:ssä, mutta tästä huolimatta Kela katsoi, että kuulumme perusvammaistuen piiriin. Olen kokemukseni perusteella sitä mieltä, että millään tavalla johdonmukaista tukien myöntäminen ei mielestäni ole. Ja mistäkö se voisi johtua? Koska pieniä Crohnin tautia sairastavia ei käytännössä ole, joten Kelalla ei valitettavasti ole – vielä – ohjeistusta vammaistuen maksamiseen, kun sairastava on pieni lapsi. Tämä tulee tulevaisuudessa toivottavasti muuttumaan.

Eräs seikka yllätti myös Kelan käytäntöihin liittyen: minä en saanut tietoa 2-vuotiaani vammaistukihakemuksen vaiheista kuin puhelimitse. 2-vuotiaallani ei nimittäin – silloin – ollut pankkitunnuksia, jotta asiointi olisi voinut tapahtua verkossa. (Nyt hänellä kuitenkin on.) Yrittäessäni selvittää hakemuksen tilaa verkossa omien tunnusteni kautta, sain valitettavan tylyn kohtelun. Yritin kriisin keskellä ymmärtää myös Kelaa ja kaikenlaisten päivittäisten viestien tulvaa siinä kuitenkaan kovin hyvin onnistumatta.

Vammaistuen hakemiseen saimme apua sairaalan sosiaalipalveluista. Tukihakemuksen asianmukainen laatiminen akuutissa kriisivaiheessa ei nimittäin ollut millään tavalla yksinkertaista. Suuri kiitos kuuluukin meitä auttaneelle sosiaalityöntekijälle! Hakemuksessa oli monta, monta kohtaa, joissa täytyi olla tietty sanamuoto. Olin toki kuullut Kelan tavoista, mutta minulla oli aiemmin kokemusta noin suurinpiirtein vain opintotuen hakemisesta, joten kiemurat yllättivät todella.

Pakko myös jakaa lisää kiitoksia, nimittäin Crohn ja Colitis ry:lle, joka on suolistosairautta sairastavien edunvalvontajärjestö. Sain järjestöstä apua myös vammaistukeen liittyvissä kysymyksissäni. Järjestön toiminnasta ja muusta sitä kautta saamastamme avusta taidan kirjoittaa vielä ihan oman tekstinsä.


Hakusanat: Crohnin tauti lapsella, Kelan vammaistuki, vammaistuen hakeminen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti