keskiviikko 23. toukokuuta 2018

Tähystyksestä sananen


Crohnin tautia voidaan epäillä oirekirjon perusteella, mutta varsinainen diagnoosi voidaan tehdä tähystyksen avulla. Gastro- ja kolonoskopia tehdään ns. ylä- ja alakautta, ja samalla, kun nähdään suoliston kunto, voidaan ottaa – ja käsittääkseni tyypillisesti otetaankin – myös koepaloja. Lapsella tutkimus tehdään nukutuksessa, ja tutkimusta varten tehdään tyhjennys. 

Mitä tyhjennys tarkoitti 2-vuotiaan kohdalla? Parisen päivää ennen tähystystä suolisto siis tyhjennettiin, ja tämä tehtiin pääasiassa sairaalan lastenosastolla, sillä hoitohenkilökunnan oli tärkeää seurata, että lapsi juo varmasti sekä tyhjennysaineen (Picoprep) että tarvittavan määrän nestettä (Trip-mehuja, lihalientä yms.). Ruokailla ei tyhjennyksen aikana saa, ja jo viikkoa ennen tyhjennystä jätetään mm. siemeniä sisältävät marjat, hedelmät ja vihannekset pois. Onneksemme nestemäinen ”ruokavalio” kelpasi pojalle, eli saimme tankattua lopulta riittävästi nestettä. Lastenosaston leikkihuoneella oli varmasti jotain tekemistä asian kanssa – melkoinen määrä kivoja leluja tutkittavaksi juominkien ohella. 

Entäpä varsinainen tähystys? Lapsi nukutetaan kevyesti, eli ns. humautetaan. Me vanhemmat emme nähneet nukutusta emmekä varsinaista tähystystä, joka oli tietysti kurjalta tuntuva juttu, mutta toisaalta – ainakin näin jälkeenpäin – täysin ymmärrettävää. Lapsi oli kaikkinensa poissa silmistämme muutaman tunnin ajan, eli sinänsä nopeasta toimenpiteestä on kyse. Tähystys onnistui meidän kohdallamme hyvin, eli saatiin tutkittua se mitä pitikin ja otettua riittävä määrä koepaloja, vaikka kaksivuotiaamme olikin tähystyksen aikaan melko huonossa kunnossa. Ainoa kohta, mikä aikuisellakin jää tähystämättä, on ohutsuolen loppuosa, ja siihen on oma tutkimuksensa, nimittäin kapselikameratutkimus. Siitä kirjoitan vielä oman kertomuksensa.

Isoin miete tähystykseen liittyen oli kohdallamme ensikertalaisuus, eli emme todella etukäteen tienneet, mistä on kyse (vaikka ohjeistus olikin huippua), koska kokemusperäinen tieto puuttui. Tähystykset tulevat jatkossa olemaan erilaisia kahdestakin syystä: a) lapsemme on vanhempi ja b) niin lapsella kuin meillä vanhemmillakin on jo yksi kerta takana. Vaikka tähystys onkin lääkäreille ja hoitajille rutiinia ja yksi tärkeimmistä tutkimuksista Crohnin taudin suhteen, on se pienelle lapselle ja vanhemmilleen kuitenkin iso juttu. 

Hakusanat: Crohnin tauti lapsella, tähystys, gastroskopia, kolonoskopia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti