torstai 12. heinäkuuta 2018

Kalprotektiini - suoliston tulehdustilan ilmentäjä

"Mikä ihmeen calproarvo", muistan ajatelleeni, kun lapsen Crohnin tautia oltiin diagnosoimassa ja puhuttiin koko ajan mystisestä calprosta. Sittemminhän se selvisi: Crohnin taudin, kuten myös colitis ulcerosankin, aktiivisuuden tilaa voidaan seurata mittauttamalla ulosteesta kalprotektiinin pitoisuus. Kalprotektiini on tulehdussoluista peräisin oleva valkuaisaine, jonka pitoisuus ulosteessa kuvaa suolitulehduksen aktiivisuutta, lukee Opi tuntemaan IBD - Potilaan opas -kirjasessa. Calproarvon (F-calpro) säännöllinen seuraaminen kuuluu Crohnin taudin ja colitis ulcerosan hoitoon. Ja tilanteessa, jossa epäillään jotakin kroonista tulehduksellista suoliston sairautta, antaa se osviittaa tulehduksen tilasta ennen tähystystä.

Calproarvon tulisi olla alle 100, mielellään alle 50,  jotta voidaan sanoa, että suoli on tulehduksettomassa tilassa. Kaikki luvut yli sadan kertovat suoliston muuttuneesta tilasta. Kerrottakoon vielä, että esikoisen pahimmassa akuuttivaiheessa, siis ennen kuin tiesimme, mikä hänellä on, oli arvonsa muutamia tuhansia. Olen myös kuullut toiselta sairastavalta, että luku voi olla myös jopa yli 10 000, jolloin puhutaan jo vakavasta tulehdustilasta.

Toisaalta (koska asioissa on aina olemassa toisaalta), kerrottiin meille aikanaan, että joskus calproarvo voi olla koholla, vaikka henkilöllä ei olisikaan mitään suoliston sairautta. On tapauksia, joissa calpro on koholla pelkän kovan flunssan takia. Siksi kohonnut calpro ei aina automaattisesti suoraan tarkoita Crohnia tai colitista.

No, meillä diagnoosi kuitenkin oli lopulta selvä. Lääkityksen alettua purra alkoi lapsen calproarvokin putoamaan. Tämänhetkisessä remissiovaiheessamme se on tavoitearvossa, ja toivomme - kuten aiemminkin olen kirjoittanut - tämän hyvän vaiheen jatkuvan mahdollisimman pitkään.


Lähteet: IBD - Potilaan opas (kust. Ferring lääkkeet OY)

Hakusanat: Crohnin tauti lapsella, kalprotektiini, calpro

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti