torstai 31. toukokuuta 2018

Miten pitkäaikaissairaan äidit ja isät jaksavat?

Nykypäivän vanhemmuuteen kuuluu erilaisia ohjeita kuin esimerkiksi 80-luvulla äidiksi tulleita aikanaan ohjeistettiin. Totta kai – aika on eri, konteksti on eri, maailma on eri. Tämän päivän vanhempia patistetaan mystisen oman ajan ottamiseen. Mene kuntosalille, elokuviin, yksin lenkille, kunhan vain olet joskus yksin, että jaksat siinä valtavan rankassa arjessasi. Entäpä, kun perheessä yksi tai useampi lapsi sairastaa? Sairastaa siis pitkäaikaisesti ja vakavasti – ei ainoastaan sitä nuhakuumetta tai vatsatautia – niitäkään kuitenkaan yhtään väheksymättä, ihan todella voimia vieviä nekin päivät ja viikot!

Pohdinkin siis tilannetta, jossa lapsi on pitkäaikaissairas ja tarvitsee muutakin hoitoa kuin välttämättömän pienen lapsen huolenpidon. On annettava lääkkeet aamuin ja illoin, käytävä verikokeissa, kontrolleissa ja tutkimuksissa, vietettävä aikoja sairaalassa, huolehdittava tietynlaisesta ravinnosta/ruokavaliosta, seurattava riittävää nesteensaantia, huolehdittava käsien hygieniasta pöpöjen tarttumisen eliminoimiseksi, mietittävä tarkkaan synttärijuhliin, sisäleikkipuistoihin ja kerhoihin osallistuminen. IBD:tä (=inflammatory bowel disease, tulehduksellinen suolistosairaus) sairastettaessa lisäksi huomioitava jokaisessa paikassa WC-tilojen sijainti. Kun muistettavaa ja huolehdittavaa on paljon, ja kun usein se äiti on korvaamaton yötä päivää, niin miten ne äidit silloin huolehtivat omasta jaksamisestaan ja omista voimavaroistaan? Kuinka isät jaksavat, kun huoli lapsesta on kuitenkin perheen yhteinen?

Tahtoisin rakentaa tähän blogiin myös vuorovaikutusta, joten esitänkin tämän tekstin lomassa kysymyksen – mitkä ovat niitä keinoja, joilla pitkäaikaissairaan lapsen äidit ja isät jaksavat? Keskustelu on enemmän kuin tervetullutta. Ja vinkit tietenkin. Sillä vaikka edellisessä tekstissäni kirjoittama kriisi muuttaa muotoaan ja shokki hälvenee, jää kuitenkin käsiteltäväksi se sairaus, arki ja siinä ajelehtiminen. Miten olla laivan kyydissä niin, että on kapteenin eikä ruumassa huojuvan salamatkustajan roolissa?


Hakusanat: Crohnin tauti lapsella, arjessa jaksaminen, pitkäaikaissairaan lapsen hoitaminen

1 kommentti:

  1. Laivassa olisi hyvä olla 2 kapteenia,vapaan järjestäminen on hankalaa,jos ei ole omat vanhemmat samassa kaupungissa.
    Miehet hautaa tunteet syvälle ja murtuvat myöhemmin tai vaikka fyysisellä toiminnalla.Kellä nyt mikäkin.

    VastaaPoista